Programmer » For virksomheder » Tekstbehandling

Trelby download

Skriv ægte Hollywood-filmmanuskripter med open source-programmet Trelby, som du kan downloade gratis til Windows og Linux!

Går du med en manuskriptforfatter i maven? Så er du kommet til den helt rigtige side. Her på Download.dk kan du nemlig også læse om spændende programmer, som du kan bruge til at skrive og eksportere profesionelle filmmanuskripter med. Et af dem er programmet Trelby, som både er tilgængelig til Windows og Linux!

Når det kommer til manuskripterprogrammer, så er der faktisk rigtig mange af de professionelle værktøjer derude, som enten koster penge eller kræver en form for abbonnement. Dette er dog ikke tilfældet med Trelby. Dette manuskriptværktøj er nemlig både gratis og open-source!

Trelby er dog et lidt ældre program, for på nuværende tidspunkt har det ikke været opdateret siden 2012. Alligevel synes vi dog, at værktøjet er et kig værd, så derfor har vi testet Windows-udgaven af programmet, og du kan læse vores anmeldelse her på siden.

Manuskriptskrivning kræver øvelse

Vi vil lige starte med at informere vores besøgende om, at Trelby ikke rigtig indeholder noget information om, hvordan man skriver manuskript. Altså hvordan man skriver scener, karakterer, dialog og så videre. Trelby er mest et værktøj til dem, som allerede kender til disse ting i forvejen.

Hvis manuskriptskrivning er et fag, som du gerne vil blive god til, så kræver det altså, at du også bruger lidt tid på at sætte dig ind i det basale. Et filmmanuskript ser nemlig meget anderledes ud end en novelle, og hvis man gerne vil tages seriøst i filmbranchen, så skal ens manuskript stå korrekt og knivskarpt på papiret. Derudover kræver det også træning i historiestruktur, karakterarbejde og meget andet.

Heldigvis kan en hurtig søgning på Google eller YouTube hjælpe dig godt på vej. Det er også en rigtig god idé at læse andres manuskripter, og du kan finde masser af Hollywood-manuskripter online.

Installation og sprog

Det første skridt er selvfølgelig at downloade Trelby. Når du trykker på download-knappen her på siden, så kommer du automatisk videre til den officielle hjemmeside, hvor du kan hente installationsfilen. Som det tidligere er nævnt, så er Trelby både tilgængelig til Windows og Linux, og vi har testet programmet på en PC med Windows 11.

Som det kan ses på nedenstående GIF, så tog installationen i  vores test kun et lille øjeblik. Det er altså nemt og hurtigt at komme igang med Trelby.

På intet tidspunkt under installationen bad Trelby os om at vælge vores foretrukne sprog, og inde i selve programmet kan vi heller ikke finde nogle sprogindstillinger. Derfor vælger vi at antage, at Trelby udelukkende er tilgængelig på engelsk. Derfor kan man dog selvfølgelig sagtens stadig bruge Trelby til at skrive danske manuskripter med.

Brugerflade og funktionalitet

På nuværende tidspunkt er version 2.2 af Trelby den nyeste, og denne er helt tilbage fra 2012. Dette er også meget tydeligt, når man kigger på brugerfladen, som ser ret gammeldags ud. Alligevel er programmet dog overskueligt og nogenlunde let at anvende.

Som det kan ses på nedenstående billede, så finder man de forskellige menuer og knapper øverst og til venstre i brugerfladen. I midten af programmet er manuskriptet, som man arbejder på. Man kan have mange manuskripter åbne på samme tid i form af forskellige faner, hvilket er super smart.

Som erfarne manuskriptforfattere ved, så består et manuskript af forskellige elementer, herunder scener, beskrivelser, dialog og så videre. Typen af et stykke tekst kan man ændre ved at trykke på Tab-knappen på tastaturet eller ved at højreklikke med musen på teksten.

Udover det, så synes vi egentlig ikke, at der er så meget mere at nævne. Trelby er et super simpelt program, og det giver egentlig meget sig selv, hvordan man bruger det. At det ikke er et super avanceret værktøj er sandsynligvis godt for nybegynderen, der ikke har brug for at blive overfældet af fancy funktioner, men for den profesionelle filmskaber er Trelby måske ikke det helt rigtige værktøj.

Der er dog nogle ekstra funktioner. Eksempelvis er der en indbygget navnedatabase, som man kan bruge til at navngive sine karakterer med. Der er også forskellige visningsindstillinger at vælge imellem, hvis man fx foretrækker at programmet skal fylde hele skærmen.

Eksporteringsmuligheder

Når man er færdig med sit filmmanuskript, så er det tid til at eksportere det. Her vil det mest oplagte filformat i de fleste tilfælde sandsynligvis være PDF, selvom Trelby også kan eksportere til eksempelvis Final Draft XML og Fountain.

En smart funktion er, at Trelby kan eksportere med vandmærker. Hvis man eksempelvis er meget hemmelighedsfuld omkring sit filmmanuskript, og det er vigtigt, at det ikke falder i de forkerte hænder, så kan man tilføje et vandmærke. Hvis filmmanuskriptet så bliver delt med uvedkommende, så kan man altid vide, hvor det oprindeligt kom fra.

Et moderne alternativ: Fade In Professional Screenwriting Software

Ønsker man alternativ til Trelby, der er langt mere moderne og samtidig indeholder mange flere funktioner, så kan vi anbefale alle at tage et kig på Fade In Professional Screenwriting Software. Dette program har vi også anmeldt her på Download.dk på dette link, og man kan se programmets brugerflade på GIF-billedet herunder.

Fade In Professional Screenwriting Software er både tilgængeligt til Windows, Mac og Linux. Desværre er det dog et betalingsprogram, der på nuværende tidspunkt koster 79 dollars, men heldigvis er der også en gratis prøveversion, som man kan prøve, inden man overvejer at købe programmet.

Samlet vurdering

Kort sagt, så synes vi, at Trelby er et okay program. Det fungerer nogenlunde som det skal, og det er dejligt, at det både er gratis og open source, da netop disse ting ikke så tit er tilfældet med manuskriptskrivningsprogrammer.

Det er dog svært at ignorere, at Trelby ikke har været opdateret siden 2012. Brugerfladen ser meget gammeldags ud, og programmet har i det hele taget ikke lige så mange funktioner som mange andre lignende programmer.

Ønsker du simpelt og gratis program til manuskriptskrivning, så kan du overveje at prøve Trelby. Hvis du er seriøst omkring manuskriptskrivning, så synes vi, at du også skal tage et kig på Fade In Professional Screenwriting Software, der er et langt mere moderne program. Det koster dog penge, men det er også en prøveversion, som man kan teste gratis.

Download Trelby 2.2 her

Screenshots
Detaljeret information
Downloads
342

Version
2.2

Tilføjet
18-08-2022
Kompatible systemer
Windows & Linux

Størrelse
21 Mb

Licens
Freeware

Opdateret
Rapporter dødt link
Kontakt os via email

Mail til en ven
Klik her

Producentens hjemmeside
Trelby developers
Detaljeret information
Brugernes Vurdering
Der er endnu ingen stemmer
Klik her for at afgive din egen stemme
Downloads
342
Version
2.2
Tilføjet
18-08-2022
Kompatible systemer
Windows & Linux
Størrelse
21 Mb
Licens
Freeware
Opdateret
28-10-2022
Rapporter dødt link
Kontakt os via email
Mail til en ven
Klik her
Producentens hjemmeside
Trelby developers
0 0 1
100 kr

Afinstallering af Trelby

Hvis du på et tidspunkt skulle ønske at afinstallere Trelby fra din computer igen, så kan du her se, hvordan du kan gøre dette:
  1. Åben kontrolpanelet i Windows
  2. Vælg “Tilføj/Fjern programmer”
  3. Find Trelby, markér det og vælg “Afinstaller”
  4. Følg nu processen
Skulle Trelby være blevet beskadiget og svært at fjerne manuelt, så kan vi anbefale dig at finde hjælp til afinstallering her.
Denne fil er desværre midlertidigt sat i karantæne på vores server da vi mistænker den for at indeholde skadelig kode. Prøv venligst igen en anden dag.