Blog

Speed din computer up!

Står din PC oftere og oftere og “tænker sig om”, og er det blevet en krig at køre browsere og programmer, så er det på høje tide at rense lidt ud og optimere den kære maskine

Tjek allerførst hukommelseskapacitet under egenskaber og undersøg, om du snart løber tør for lagringsplads. Det kan være godt givet ud enten at placere vigtige filer i “skyen”, fx via Dropbox, eller simpelthen smide et lille beløb efter en ekstern harddisk og lave en sikkerhedskopi. Det er desuden en essentiel forsikring af dine vigtige filer, fotos etc, hvis uheldet er ude og maskinen brænder sammen eller bliver stjålet.

Når du har fået overblik over hvilke ting, du faktisk har på computeren, og lavet sikkerhedskopier af dine vigtigste filer, skal du til at komprimere. Det gør du via værktøjet ­’Diskoprydning’, som du finder frem til via Stifinder. Højreklik på det drev, du vil rydde op på, vælg diskoprydning og vælg herefter det indhold, du kan undvære. Herefter vælger du “Ryd op i systemfilerne”.

I forhold til programmer så er der en tendens til, at man installerer alt mellem himmel og jord, for lige at tjekke om det kunne være nyttigt - og så glemmer man lykkeligt alt om dem, der ikke var til noget! Programmer og deres forskellige spor fylder hurtigt op, så gå derfor ind i kontrolpanel og slet de programmer, du nærmest ikke kan huske at have installeret.

Ofte er det dog ikke kun computeren, der har skylden for langsommeligheden, men selve din bredbåndsløsning, kvaliteten af din router og ikke mindst placeringen. Er der vægge, spejle, vinduer, massive møbler etc. mellem din PC og routeren, så er det intet under, at den ikke kan surfe derudaf på fuld speed! Tjek i samme omgang op på en bedre udbyder, for ofte vil man kunne finde overraskende højere hastighed og langt billigere abonnementer, hvis man går uden om de store og unødvendigt dyre udbydere. Undersøg fx hvad du kan opnå med en Hiper rabatkode på: https://rabatkongen.dk/shop/hiper/

Er det særligt opstarten af maskinen, der driller, bør du rense ud i opstart listen. Du finder den ved at trykke ‘Ctrl+Alt+Del’, hvorefter en jobliste kommer frem. Du vælger ‘Start’ og trykker dernæst ‘Deaktiver’ ved alle de programmer, du alligevel ikke har brug for skal stå parat.  I Windowss tyresystemer har man desuden altid mulighed for at variere hvor meget strøm, der skal bruges på de forskellige programmer og funktion, hvilket dermed i sidste ende bestemmer pc’ens hastighed. På rejse med laptoppen hvor der ingen opladningsmuligheder er i nærheden, er det bestemt praktisk - men i det daglige er en nedsat ydeevne mildt sagt spild af din gode tid! Gå derfor ind i kontrolpanel, vælg ‘Hardware og lyd’, dernæst ‘Strømstyring’ og ‘Opret en strømstyringsplan’, hvorefter du selvfølgelig sætter din PC på høj ydeevne - og voila, så kører maskinen som en drøm igen.