Blog

Skift elektronikken ud med jævne mellemrum

Annonce

Der skal faktisk strøm til rigtig mange af de apparater og hjælpemidler vi omgiver os med i dagligdagen. Det er ikke noget, man tænker særlig meget over - i hvert fald ikke før elektronikken bryder sammen. For selv om der måske ikke er bevægelige dele, slides elektronik alligevel. Hører du til dem, der har en sund ”gammeldags” indstilling om, at man ikke skal bruge og smide væk i en uendelighed, kan det være fristende at beholde elektronikprodukterne indtil de svigter, og eventuelt også ofre penge på reparationer. Det er dog ikke altid den bedste vej at gå. Læs med og blive klogere på, hvorfor du skal være indstillet på at udskifte elektronikken jævnligt.

Reparationer betaler sig sjældent

Kan man selv reparere defekt elektronik eller udskifte en smadret skærm, kan reparationer i nogle tilfælde godt betale sig. Problemet er bare, at moderne produkter typisk er så avancerede, at reparation kræver specialviden. Det betyder i praksis, at man skal ud og købe sig til assistancen, og det er her problemet opstår. I et land som Danmark er timepriserne meget høje, og en specialist tager typisk 500-1000 kroner i timen. Hertil kommer, at reservedele typisk bliver pålagt en klækkelig avance. I forvejen er reservedelene fra producentens side i øvrigt også markant dyrere, end de reelt burde være.

Det betaler sig derfor at sammenholde reparationsudgifterne med produktets egentlige værdi. Det giver sig selv, at det ikke kan betale sig at spendere flere tusinde kroner på reparation af en computer, hvis en ny tilsvarende computer kan fås for nogenlunde samme pris. Men hvad nu, hvis reparationsprisen er noget lavere end prisen for at købe nyt? Er computeren forholdsvis ny, vil garantien ofte kunne dække, og så er problemet jo løst. Er den til gengæld af ældre dato, skal du tænke dig om. Sandsynligheden for, at noget andet inden for en overskuelig fremtid vil være slidt op og blive defekt, er ret stor, og så skal du have en ny udgift til reparation. Du risikerer dermed at stå med udgifter, der overstiger computerens reelle værdi, og samtidigt stå tilbage med et produkt, der ikke er tidssvarende.

Køb online til de skarpeste priser

I dag behøver du ikke rejse land og rige rundt for at få overblik over, hvad det vil koste at købe nyt. Internettet er perfekt til prissammenligninger. Moderne handelsplatforme er også på vej til at udkonkurrere de små specialforretninger, fordi stordrift giver markant lavere priser, og fordi udvalget er meget større. Et eksempel er den nye handelsplatform Wupti, der udelukkende opererer med postordre. Køb online på webshoppen, hvis du vil have et stort udvalg og konkurrencedygtige priser. Shoppen hører til blandt de helt store danske platforme, og her kan du finde alle typer af elektronikprodukter, lige fra hvidevarer til computere, TV og HiFi-udstyr. Fragten er gratis, servicen er i top og garantien er mindst lige så god som i en fysisk butik.

Strømforbruget er lavere i nye produkter

Energipriserne stiger hele tiden, og derfor har både producenter og forbrugere stor fokus på lavt energiforbrug. Elektriske produkter bliver derfor hele tiden mere energivenlige, og udviklingen går hurtigt. Det er derfor også en faktor du skal have med i overvejelserne, når valget står mellem reparation og køb af nyt. Desto mere strøm produktet forbruger, desto større besparelser kan der være ved at købe nyt.