Blog

Sådan sover du godt – hver nat

Sponsoreret indhold:

Er du en af dem, der ofte ligger hvileløst og vender og drejer dig? Så får du i denne artikel en række gode råd, der kan hjælpe dig til en mere fredfyldt søvn.

Læs med herunder. Forhåbentligt får du en god søvn og kan sove hver nat.

 

Undgå lur i løbet af dagen

På grund af dårlig nattesøvn har mennesker med søvnløshed tendens til at være søvnige i løbet af dagen, hvilket ofte fører til lur i dagtimerne.

Mens lurer af kort varighed er blevet forbundet med forbedringer i årvågenhed og velvære, er der blandede meninger om virkningerne af lur på nattesøvnen.

Nogle undersøgelser har vist, at regelmæssige lurer, der er lange (mindst 2 timer) og sene, kan føre til dårlig nattesøvn og endda søvnmangel.

I en undersøgelse af 440 universitetsstuderende blev den ringeste nattesøvnkvalitet observeret hos dem, der rapporterede at tage tre eller flere lur om ugen, dem, der sov i mere end 2 timer, og dem, der sov sent (mellem kl. 18.00 og 21.00).

En undersøgelse fra 1996 viste, at ældre voksne, der sov ofte, havde lavere nattesøvn, flere depressive symptomer og mere begrænset fysisk aktivitet. De var også mere tilbøjelige til at være overvægtige end dem, der sjældent tog en lur.

En nylig undersøgelse af gymnasieelever konkluderede, at lur i dagtimerne førte til kortere søvnvarighed og lavere søvneffektivitet.

Andre undersøgelser har afsløret, at lur ikke påvirker nattesøvnen.

For at finde ud af, om lurer påvirker din søvn, kan du prøve enten at fjerne lur helt eller begrænse dig til en kort lur (30 minutter eller mindre) tidligt på dagen. Skal du tage en lur, så lad vær med at lægge dig ind på din boxmadras. Læg dig i stedet for i din sovesofa, hvor du ikke sover lige så godt, og derfor har nemmere ved at vågne.

 

Pas på, hvad og hvornår du spiser

Det ser ud til, at den mad, du spiser før sengetid, kan påvirke din søvn. For eksempel har forskning vist, at måltider med højt kulhydratindhold kan være skadelige for en god nattesøvn.

En gennemgang af undersøgelser konkluderede, at selvom en diæt med højt kulhydrat kan få dig til at falde i søvn hurtigere, vil det ikke være afslappende søvn. I stedet kunne måltider med højt fedtindhold fremme en dybere og mere afslappende søvn.

Faktisk er flere ældre og nyere undersøgelser enige om, at en diæt med højt kulhydrat/fedtindhold reducerede søvnkvaliteten signifikant sammenlignet med en diæt med lavt kulhydrat/højt fedtindhold.

Dette gjaldt i situationer, hvor diæter med højt kulhydrat/lavt fedtindhold og diæter med lavt kulhydrat/højt fedtindhold indeholdt den samme mængde kalorier.

Hvis du stadig ønsker at spise et måltid med højt kulhydratindhold til aftensmad, bør du spise det mindst 4 timer før sengetid, så du har tid nok til at fordøje det.

 

Lyt til afslappende musik

Musik kan forbedre søvnkvaliteten markant. Det kan endda bruges til at forbedre kroniske søvnforstyrrelser, såsom søvnløshed.

En undersøgelse af 24 unge voksne viste, at beroligende musik fremmede dybere søvn.

At lytte til buddhistisk musik kan være et andet godt værktøj til bedre søvn, da det kan reducere den tid, det tager dig at falde i søvn. Denne parameter er kendt som sleep onset.

Buddhistisk musik er skabt ud fra forskellige buddhistiske sange og bruges til meditation.

En anden undersøgelse på 50 personer afslørede, at de, der blev udsat for beroligende musik i 45 minutter ved sengetid, havde en mere afslappende og dybere søvn sammenlignet med dem, der ikke lyttede til musik.

Til sidst, hvis afslappende musik ikke er tilgængelig, kan blokering af al støj også hjælpe dig med at falde i søvn hurtigere og fremme uafbrudt søvn.