Blog

Sådan passer du på din hardware

I dag er vi mere afhængige af vores computere, telefoner, iPads osv. end nogensinde før. Vi bruger ikke blot vores hardware til underholdning, men også til vigtige arbejdsopgaver, opgaver på studiet, e-mails, kontakt til familie osv., som vi ikke kan undgå i dagligdagen. Det er derfor yderst vigtigt, at vi kan finde ud af, hvordan man passer på det. Mange tænker dog ikke over, når de taber mobiltelefonen eller computeren, som måske ikke går i stykker, men kan få andre former for skader. Der er også tit eksempler på folk, der spiser eller drikker ved computeren, hvor krummer kan sætte sig fast i tastaturet eller gøre computeren fedtet, eller der bliver spildt sodavand ned på computeren, som måske gør computeren klistret eller i værste fald ødelægger den helt.

 

Hold udstyret rent

Sørg for at holde tastaturet og musen til computeren ren, så der fx ikke sidder gamle krummer fast. Det er en god idé, at tørre både tastaturet og skærmen af for støv, hvilket kan gøres med en tør klud, der er beregnet til en computer. Det samme gælder telefonen og andre former for hardware, der kan blive fedtet af fingrene. Prøv at undgå at spise og drikke foran computeren eller imens, du bruger din telefon. Hvis det dog er sket, at du har spist eller drukket et eller andet, imens du har siddet med din computer, bør du undgå at blæse luft ind i den, for at få det væk, da det bare har den modsatte effekt, hvor skidtet bliver rykket længere ind. Det vil derfor være svært at få ud igen, men i værste fald kan du skille computeren helt ad og rengøre den.

 

Anvend udstyr med blæsere korrekt

Blæsere roterer, og hvis eksempelvis en laptop holdes vinklet på lårene, så er blæserne ikke vandrette, og kan blive skæve. Det er et punkt, som mange ikke tænker over, men det kan være en god idé at tænke over.

 

Undgå slag

Mange tror at det hjælper at slå til udstyret, hvis det ikke fungerer. Lad være med dette. Alle devices den dag i dag, består af super små komponenter, og der skal altså ikke meget til at slå dem løs, og så er det slut. Bring hellere dit udstyr til reparation end at begynde at slå på det, for at få det til at virke. Det er også en god idé, at huske på, at sætte din computer stille og roligt ned på bordet eller gulvet. Dette gælder bl.a. hvis du er på cykel og har computeren i en taske, som du måske sætter ned på jorden, før du sætter den i cykelkurven. Derudover bør man altid have et beskyttende omslag om computeren, hvis du har den i en almindelig taske, men ellers er computertasker også gode til at beskytte computeren for skader og ridser.

 

Opdatér altid software

Der er efterhånden software i næsten alt elektronik. Det er vigtigt at opdatere styresystemer, og de apps du bruger, da det både bliver nemmere og hurtigere at bruge, men også fordi det kan give anledning til virus og malware, hvis man ikke opdaterer software. Producenterne udvikler hele tiden på dem, og du vil få den bedste oplevelse ved at være helt up to date. Du kan som regel, på producentens hjemmeside, søge efter eventuelle firmware updates. Der er overraskende mange ting, der kan firmwareopdateres. Alt fra laptops, desktops, og smart watches, til fjernsyn, moderne køleskabe og de e-cigaretter folk render rundt med i lommen.