Blog

Sådan får du strøm til din elbil i hjemmet

Sponsoreret indhold: 

Hvis du er så heldig at eje en elbil, så tillykke! Du gør din del for at reducere dit CO2-fodaftryk og spare penge på benzin. Men vidste du, at du også kan spare penge ved at forsyne din bil med vedvarende energi? Det er rigtigt - med lidt planlægning kan du oplade din elbil derhjemme med solenergi eller vindenergi.

 

Det første, du skal gøre, er at finde ud af, hvilken type oplader du har brug for. Forskellige elbiler kræver forskellige typer opladere, så det er vigtigt at læse din bils instruktionsbog for at finde ud af, hvilken type du har brug for. Når du har den rigtige oplader, er det næste skridt at finde en placering til den. De fleste vælger at installere deres oplader i garagen, men ethvert udendørs sted, der er tæt på en stikkontakt, kan fungere.

 

Nu hvor du har din oplader og et sted at placere den, er det eneste, du skal gøre, at sætte den i stikket! Start med at sætte opladeren i stikkontakten og sæt derefter den anden ende i bilen. Når det hele er tilsluttet, bør din bil automatisk begynde at lade op. Hvor lang tid det tager at oplade en elbil kan variere afhængigt af batteriets størrelse, men de fleste hjem kan oplade en typisk elbil natten over.

 

Fjordens EL kan hjælpe dig med at få installeret en elbiloplader i hjemmet.

 

Solenergi til elbiler

Hvis du har solpaneler på dit hjem, tillykke - du er allerede halvvejs i forhold til at drive din elbil derhjemme! Alt du behøver er en solcellebiloplader, og så er du klar til at gå. Der findes to typer solcelleopladere til biler: bærbare og fastmonterede. Bærbare solcelleopladere er gode, hvis du vil have mulighed for at tage dem med dig, når du rejser, men de er ikke så effektive som fastmonterede opladere. Fastmonterede solcelleopladere er dyrere, men de betaler sig selv tilbage med tiden, både hvad angår effektivitet og omkostningsbesparelser.

 

Vindkraft til elbiler

Vindkraft er en anden god mulighed for at drive din elbil derhjemme. Hvis du bor i et område med kraftig vind, kan en lille vindmølle levere nok strøm til at oplade bilens batteri om natten. Vindmøller er mest effektive, når de er monteret på høje tårne, så hvis du har plads, er et højt tårn den rigtige løsning. Hvis ikke, er et kortere tårn nok til at klare opgaven.

 

Hvordan fungerer elbiler?

Elbiler drives af batterier, der lagrer elektrisk energi. Denne energi omdannes til mekanisk energi af en elmotor, som derefter drejer bilens hjul. Elektromotoren har en effektivitet på ca. 80 %, hvilket betyder, at for hver 100 enheder elektrisk energi, der tilføres den, bruges der kun 80 enheder mekanisk energi til at dreje hjulene. Resten af energien går tabt som varme.

 

Batteripakken i en elbil består typisk af lithiumionceller. Disse celler fungerer ved at lagre energi i en kemisk form og frigive den, når der føres elektrisk strøm gennem dem. En enkelt celle kan lagre en begrænset mængde energi, så flere celler er ofte forbundet sammen for at skabe en batteripakke, der kan forsyne bilen med strøm i en længere periode.

 

Er elbiler mere miljøvenlige end benzinbiler?

Elbiler roses ofte som værende mere miljøvenlige end benzinbiler, men det er ikke altid tilfældet. Fremstillingsprocessen for batterier til elbiler kan være ret forurenende, og hvis den elektricitet, der bruges til at oplade dem, kommer fra kulfyrede kraftværker, er der måske ikke den store forskel mellem emissionerne fra en elbil og en benzinbil.

 

En anden overvejelse er, hvad der skal ske med alle de brugte lithium-ion-batterier, når de når slutningen af deres levetid? De skal bortskaffes korrekt, så de tungmetaller, som de indeholder, ikke løber ud i miljøet. Når alle disse faktorer tages i betragtning, er elbiler måske ikke så "grønne", som du oprindeligt troede.