Blog

Overvejer du at uddanne dig til arkitekt?

Når man som ung skal vælge uddannelsesretning, er der mange veje, man kan gå, og det kan være svært at tage stilling til, hvad man skal vælge. Her sætter vi fokus på arbejdet som arkitekt, så læs med, hvis du går med tanker om netop dette fag.

 

Her er der tale om en videregående uddannelse, som åbner døre for en lang række jobs der rækker ud over selve arkitektgerningen.

 

En bred vifte af bygningsværker

Men hvad laver en arkitekt egentligt? De fleste af os har en forestilling, at det er noget med at tegne huse, og det er heller ikke helt forkert, men som arkitekt spænder det bredt, hvad man beskæftiger sig med. Du kan løse mange forskellige opgaver, lige fra design af parcelhuse, institutioner og boligblokke til kirker, koncerthuse og hele bydele.

 

Som arkitekt arbejder skal man tænke på både akustik, materialer, klima, det omkringliggende samfund og mange andre ting, og her er der tale om et fag for dig, der kan lide at skabe, at grave dig ned i detaljer og igen og igen forfine og justere på dine arkitekturmodeller.

 

Her kan du få arbejde

Der er flere måder, man kan arbejde som arkitekt. Som nyuddannet vælger mange at tage arbejde på en tegnestue, men når man har fået noget erfaring, kan det være en mulighed at starte som selvstændig, enten som en enkeltpersonsvirksomhed eller simpelthen at starte sin egen tegnestue. Hvis du er dygtig, kan du få stor succes og måske mulighed for at designe spændende bygninger i hele verden.

 

Også i det offentlige kan man skabe sig en karriere som arkitekt, for i både kommuner og regioner benyttes arkitekter til dels at udforme nye bygningsværker som eksempelvis institutioner, skoler m.m. men også til at føre tilsyn med eksisterende bygninger og foretage ændringer på disse.

 

En nation af store arkitekter

Danmark har gennem tiden haft mange virkelig dygtige og internationalt anerkendte arkitekter, og her blandt andet nævnes den måske største af dem alle, nemlig Jørn Utzon, som nok er mest berømt for Sydneys ikoniske operahus men som også er manden bag parlamentsbygningen i Kuwait, Bagsværd Kirke og mange andre smukke bygningsværker. Også Henning Larsens tegnestue er kendt og respekteret over hele verden, ligesom BIG, som er en forkortelse for Bjarke Ingels Group, der med sin nytænkende stil blandt andet skabte den nye Amager Forbrænding med bakken, man kan løbe på ski ned af.

 

Som arkitekt kan du altså komme til at arbejde med en bred vifte af opgaver, og her er der tale om et stolt håndværk, der kræver både grundighed, præcision, indsigt og kreativitet. Herudover er jobbet som arkitekt relativt højt lønnet, men lønnen alene bør ikke være grund til at vælge et fag.