Blog

iPad’en udfylder gabet mellem smartphones og computere

Er man ikke vant til at bruge en tablet, kan man måske godt komme i tvivl om berettigelsen, når der i forvejen er adgang til både smartphones, bærbare og stationære computere. Har man først vænnet sig til at have en iPad eller anden form for tablet liggende på sofabordet, er den dog næsten uundværlig: Den fylder ikke meget og er lynhurtig at finde frem of starte op, og skærmen giver et langt bedre overblik end smartphonen. Vi har gjort os et par tanker om udviklingen og iPad’ens plads i hierakiet.

Computere så store som huse

Den teknologiske udvikling sker med accelererende hast, og der er såmænd ikke noget at sige til, at mange fra de ældre generationer simpelthen vælger at stå af ræset. Nutidens unge er måske den første generation, der for alvor er vokset op med den fagre nye verden og har vænnet sig til, at morgendagen ikke nødvendigvis ser ud som i dag.

Vi skal ikke meget mere end 50-60 år tilbage i tiden, for at være helt tilbage til computerens opståen, hvor en simpel computer kunne fylde et helt hus og koste millioner af kroner at bygge. Alene driftsomkostningerne til strøm var enorme. Heldigvis blev radiorørene skiftet ud med transistorer, som igen blev skiftet ud med computerchips, og det medførte, at både produktionsomkostninger, pladsbehov og strømforbrug kom ned i et leje, hvor almindelige mennesker kunne være med. Computerens kommercielle indtog ligger måske ikke mere end 30 år tilbage.

Mobiltelefonen og smartphonen er endnu nyere

De fleste voksne i dag kan huske tilbage på en barndom og ungdom helt uden smartphones, og de færreste unge kan helt sætte sig ind i, hvordan det må have været. I dag ejer stort set alle en smartphone, og tager den mere eller mindre for givet. For blot 10 år siden var smartphonen er helt nyt begreb, så udviklingen har ikke taget mere end et enkelt årti.

Stor eller lille - hvad er bedst?

Eftersom de første computere og mobiltelefoner var kæmpestore, har udviklingen naturligt gået mod stadig mindre enheder. På et tidspunkt blev enhederne dog får små, og så blev udviklingen vendt. I dag er den typiske smartphone større end den var for blot få år siden, og de helt små computere og notebooks er heller ikke så populære, som tidligere. Teknikken tillader ekstremt små dimensioner, men skal elektronikken være praktisk læsbar og betjeningsvenlig, kræver det trods alt en vis størrelse rent fysisk.

iPad’en lander blødt lige midt imellem

Smartphonen skal være tilpas lille til at kunne tages med i lommen overalt, mens computeren skal være tilstrækkelig stor til, at der kan arbejdes længe og koncentreret med en vis ergonomisk standard. Det har skabt plads for iPad’en og andre tablets, der lander blødt lige midt imellem. iPad’en hører uden tvivl til blandt de mest populære tablets, for selv om den er lidt dyr, er den utrolig kraftig og brugervenlig. Priserne er også komme ned i et rimeligt leje, efterhånden som konkurrencen er skærpet. Førhen kunne en iPad kun købes i specialforretninger, men i dag kan de fås på næsten ”ethvert gadehjørne”. Eksempelvis kan du i dag få de fleste modeller i Føtex. Find her, hvis du alligevel lægger vejen forbi, når du skal handle dagligvarer. Priserne er konkurrencedygtige, og udvalget fejler heller ikke noget.