Blog

En introduktion til web hosting

Sidder du med en lille drøm i maven om at starte din egen hjemmeside, så har du garanteret allerede en masse gode idéer til hvordan, den skal se ud. Men hvordan alt det ”inde bag ved” fungerer, kan være svært at hitte redde i. Det kaldes webhosting og er noget, du får brug for, hvis du ønsker at have dit eget unikke hjemmesidenavn.

Web hosting kan se indviklet ud på overfladen, men det er i virkeligheden ikke så kompliceret, som det ser ud til. Der findes flere forskellige former og måder at drive hjemmeside på - den største forskel ligger i, om det er hostet via Linux eller Windows, hvoraf Linux er den mest brugte og mest almindeligt anvendte hostingform.

Webhoteller

For at oprette en hjemmeside får du brug for et webhotel. Det fungerer rigtig meget ligesom et hotel, hvor du ”lejer” et værelse af forskellig størrelse og med forskellige faciliteter. Webhoteller fungerer på samme måde, da de ligesom virkelige hoteller tilbyder forskellige typer af værelser (hjemmesider), kapacitetsevner og service.

Det positive og det negative med webhosting over et hotel er meget lig dem, som du finder på virkelighedens hoteller. Først og fremmest er der en masse service, hvilket betyder, at du slipper for at gøre rigtigt mange besværlige og kedelige ting selv. Derudover er der altid mulighed for at tage kontakt til nogen, hvis du skulle få brug for hjælp. Ligesom med billige hotelværelser, så findes der massere af gode eksempler på et billigt webhotel.

Som du måske også kender fra et ophold hos et hotel, så kan det af og til også blive lidt for udevant, hvad naboer angår. Du deler fælles opholdsrum med andre - hvilket vil sige, at hotellets samlede kapacitetsevner bliver fordelt ligeligt ud mellem alle jer betalere. Samtidigt har hotellet behov for at følge et regelsæt for at fungere, hvorfor de ofte er svære at forhandle med omkring fleksible løsninger.

Der findes et hav af forskellige steder, og markedet for gode websteder kan synes nærmest uendeligt. Nogle af de mest foretrukne steder er sites som one.com, Dan Domain og Unoeuro.

Hvis du ikke blot vil lade dig stille tilfreds med en af de mest markedsførte webhoteller, så kan eksempelvis denne side give dig nogle kvalificerede informationer og vurderinger til en start.

VPS & Cloud hosting

Går du skridtet længere og søger du efter mere kontrol, så kan det være rigtig smart at vælge VPS som løsning. I stedet for at dele server med en masse andre hjemmesider, som du gør på et webhotel, så får du her din helt egen virtuelle server. VPS står for Virtual Private Server, som i alt sin enkelthed beskriver dens funktion rigtig præcist.

Med din egen virtuelle server får du muligheden for selv at indrette. Hvis vi tager udgangspunkt i eksemplet fra før med et webhotel, så bliver du i princippet ”ejer” af et virtuelt hotelværelse, som du selv kan få lov at indrette - i hvert fald nogle steder.

Forskellen på sites med VPS webhosting er, at nogle giver dig fuld kontrol over installering af tilføjelsesprogrammer og andre vigtige funktioner - såsom MySQL for eksempel. En god ting at huske på er, at du som regel får det, du betaler for. Det vil sige, at de billige løsninger ikke givetvis tillader dig adgang til at ændre på din servers software - kun hardware.

Nogle steder kaldes denne form for hosting også for Cloud hosting, da det er en server, som befinder sig oppe i den populære fagterm kaldet ”sky”. Fordelen er, at du her får mere kontrol, hvilket dog også medfører ulempen, at du selv skal tage mere ansvar og kunne en hel del flere ting selv.

Dedikeret server

Hvis du virkelig ønsker at have fuld kontrol, absolut ingen forstyrrelser og har rigtig godt forstand på, hvordan programmering af websites fungerer, så er det en dedikeret server, du skal have fat i. I forhold til oppetider og kontrol over egen hjemmeside, så er dette den mest sikre og holdbare løsning i længden - om end også den dyreste.

Med dedikeret server hosting kan du bestemme over det hele. Du får en server stillet til rådighed, som udelukkende bruger sine ressourcer på dig og dine behov. Det betyder (igen med eksemplet om hoteller ovenfor), at du får mulighed for at skifte hotelværelse konstant. Hvis du ønsker mere plads, så tilføjer du bare - alting har sin pris, om end det ikke bør være den umiddelbare begrænsning, hvis først du vælger at bruge en dedikeret server.

Det er en løsning, der passer de erfarne udviklere af websites og programmering bedst, i og med de kan bruge deres erfaring til selv at nørkle med de behov, de har brug for. Det kan minde lidt om en stor sandkasse, hvor de enerådigt kan bestemme over hvordan, de forskellige dele af ”sandslottet” (din hjemmeside) skal fungere. Her kontrollerer du alt fra kontrolpanel, simple enkeltsider og andre tilføjelser.

En anden rigtig god og positiv ting er, at du er uafhængig af andre. Det vil sige, at du bliver ikke påvirket af dine naboer, da det kun er dig, der alene trækker båndbredde og kapacitet på din server. Men med dette følger også et stort ansvar, fordi du selv skal stå en hel masse valg og overvejelser. Du skal eksempelvis selv vælge dens kontrolpanel, styresystem, beskyttelse osv.

Vigtigt at overveje

Inden du beslutter dig for dit endelige køb, vil det være særligt relevant at overveje din erfaring og dine behov. Dette gælder for alle slags bruge; Nye som erfarne.

Er du ny og har du ikke så meget erfaring indenfor webhosting, vil 1-click installationer og installerede scripts gøre opstarten en hel del lettere for dig. Har du en smule erfaring, så bør du være kritisk omkring dine behov. Ting som lagerplads og hvor meget trafik har du brug for, er særligt værd at overveje. Skal du drive virksomhed, skal du sørge for at du kan få understøttelse af vigtige funktioner.

Er du derimod øvet og hører du til grenen af webudviklere, kender du garanteret alt til dine behov på forhånd. Derfor er det en god ting at holde øje med mulighederne for support samt stabiliteten. Du må aldrig gå ned på kontakt med hverken besøgende eller hjælp.