Blog

De bedste kontorstole giver langt færre sygedage og øger effektiviteten

Kontorstolen må under ingen omstændigheder undervurderes. Det kan godt være at du synes, at skærmen og tastaturet er dine allervigtigste arbejdsredskaber i det daglige, og at uden det, kan du ikke arbejde og være effektiv. Selvfølgelig betyder hastigheden på din computer noget for dit arbejde, og at alt it er driftssikkert, men en af de allermest oversete faktorer i forbindelse med dit arbejde, er faktisk det som du sidder på – kontorstolen.

Vi sidder alt for meget ned på en kontorstol, og det er usundt

Vi sidder alle meget mere ned på kontorstole end tidligere tiders generationer, og det skyldes indtoget af it, mobile enheder med mere. Nu kan vi sidde i en kontorstol og gøre alt det som vi før skulle bevæge os for at gøre, såsom indkøb, fritidsinteresser, og mange flere. Det betyder, at vi bliver inaktive, og at kroppen ikke længere får den stimulering, som er nødvendig og afgørende for vores helbred. Men det stiller også høje krav til hvordan vi sidder, når vi gør det, og ikke mindst på hvilken kontorstol.

Mange sygedage og varige mén hvis du ikke sidder i en ergonomisk kontorstol

Er du en af dem der sidder dårligt på din kontorstol? Flere eksperter som Dansk Kontorstole Forsyning med hjemmesiden Dankontorstole.dk har vidst det i mange årtier, og har forsøgt at råbe arbejdsgiverne op om, at de skal tage ansvar for deres medarbejderes helbred, og sikre, at medarbejderne ikke bliver syge på jobbet, eller værre endnu, at de ikke får alvorlige fysiske mén af deres arbejde. Disse advarsler er stadig meget aktuelle, da vi kommer til at se endnu flere siddende medarbejdere i årene frem.

Sådan vælger du en god kontorstol

Nu må alle på banen, medarbejdere, arbejdsmiljøkonsulenter og arbejdsgivere, og sammen konstruere den helt perfekte arbejdsplads for medarbejderen. Du kan ligeledes læse en guide om ”Rådgivning om ergonomi”, hvor du får hjælp til at vælge den bedste kontorstol til netop dig. Det starter med kontorstolen, og her skal man være opmærksom på følgende:

  • Personens form og størrelse/højde skal matche med kontorstolen i bredde og højde

  • Stolen skal kunne dreje rundt i sædet, og forhindre vrid i kroppen – let drejeligt sæde, men ikke for løst, så sædet ikke kan være i fast position

  • Højdeindstilling af kontorstolen i forhold til bord- og arbejdshøjde. Sædet skal kunne skydes op og ned, sådan at personen sidder rankt med ryggen, når der arbejdes ved for eksempel tastaturet

  • Ryglænet på kontorstolen skal kunne indstilles i højden, og særligt høje medarbejdere, har måske brug for en model med andre muligheder end standardlængde. Nogle kroppe skal støttes i lænden, mens andre længere op på rygsøjlen. Det skal den enkelte selv justere sådan, at vedkommende får den bedste fornemmelse og støtte

  • Sædet på kontorstol er meget vigtig. Personen skal sidde der i mange timer, og derfor er polstringen noget af det vigtigste. Det skal jo ikke føles som at sidde på et bræt. Sædet skal give støtte og ikke være for blødt. Sædet skal også kunne vippes horisontalt. Hvis hældningen på sædet er forkert, i forhold til medarbejderens højde eller gulvkontakt med fødderne, så kan det resultere i dårligt blodomløb, og dermed have stor indvirkning på både kredsløb og koncentrationsevne. De fleste skal sidde med et sæde – svagt hældende ind mod bordet man sidder ved, men det er forskelligt fra person til person. Man skal jo ikke glide af stolen. Det skal føles helt rigtigt.

Indstilling af kontorstolen skal være perfekt

Når kontorstolen ankommer på arbejdspladsen er det afgørende vigtigt, at der bruges tid til at indstille den helt rigtigt. Mange arbejdspladser har mulighed for at invitere en ergoterapeut, som sammen med medarbejderen kan finde den helt rigtige indstilling. På den måde får alle parter det bedste ud af stolens egenskaber. Alt for ofte har medarbejdere de helt forkerte stole, og dem der har en god stole, har ikke fundet ud af, hvordan den indstilles, så den passer perfekt til den enkelte.

Invester i bedre kontorstole og få mere kvalitet

En investering i gode og ergonomiske kontorstole som disse, kan være den bedste investering. Det koster kassen at have medarbejdere siddende, som ikke er 100% effektive, når de er på arbejde. Effektiviteten får et knæk, hvis medarbejderne skal slås med dårlige siddestillinger, og er nød til at rejse sig, for at få blodomløbet i gang igen, eller for at strække en øm ryg og lænd. Det skaber simpelthen mere uro i kroppen, og koncentrationsevnen bliver også meget dårligere. Den tid og de penge man giver ud for at få bedre arbejdsstillinger til personalet, kommer rigeligt tilbage, i form af bedre humør, mere fokus, kortere pauser, færre sygedage, og en væsentlig og overset konsekvens er større arbejdsglæde. Det giver mere kvalitet til både medarbejdere og arbejdsgiver, når alt går op i en højere enhed.

Ekspertviden på sidelinjen

Hvis man inviterer en ergoterapeut ind på arbejdspladsen, kan vedkommende også give gode råd til de ansatte som har siddet forkert i en årrække. Dermed kan alle være med til, at skabe et endnu bedre arbejdsmiljø, og et sundere liv for medarbejderne. Med små lette øvelser – enten på job eller i fritiden, kan mange skader eller mén afværges. Vi skal ikke ende som krøblinger, selvom vi i højere grad sidder mere ned på arbejdet. Det har vi alle et ansvar for, og det betaler sig – vi kan hente meget effektivitet på den konto.