Blog

Bliver computere hurtigere eller langsommere?

PC'er og Macs var hurtigere i fordums tid. Hvordan det? Sker der ikke teknologiske fremskridt, bliver processerne ikke hurtigere og hurtigere hele tiden?

Ifølge Moore's lov fordobles det antal transitorer eller komponenter, man kan placere i et integreret kredsløb hver 18 måned. Når alt kommer til at, betyder det alt andet lige, at processorer bliver hurtigere og hurtigere.

Der er altså noget, der tyder på, at computere bliver hurtigere hele tiden - også hver 18 måned.

Men er det den oplevelse vi har? Har du brugt komputere i 5-10 år og har du brugt internettet og internet applikationer i 5-10 år? Kan du ærligt sige, at du har en fornemmelse af, at det hele går lidt hurtigere? Svaret må være nej.

Komputere bliver hurtigere, men de programmer, vi kører på dem, bliver også stadig større og mere komplekse. De større og hurtigere komputere muliggør stadig mere kompleks databehandling. 

De ting, vi laver på nettet, bliver også stadig mere krævende – Digital Content Delivery såsom streaming af 4K video er et eksempel, live roulette et andet. Tidligere streamede vi video i i 144p eller spillede roulette på et simuleret bord.

De designfilosofier, vi benytter, når vi designer software, fokuserer heller ikke nødvendigvis på ting, der får brugere til at opleve deres interaktion med komputere til at synes hurtigere, selvom UX - user experience – er vigtigt i 2019. Men det er ikke nødvendigvis fart, der er i hovedsædet, når vi taler om UX.

 

UNIX

Tag til eksempel styresystemet UNIX. Designerne bag UNIX havde en helt klart filosofi om, hvad der udgjorde god software. Godt software skulle fx leve op til regler som

- Write simple programs

- Write small programs

- Write transparent programs

osv. osv. Der var et fokus på, at software skulle gøre en ting og gøre det godt. Og programmerne skulle ikke være for store, for jo flere linjer, computeren skal igennem, når den skal udføre programmet, desto langsommere bliver udførslen alt andet lige.

 

Suckless

Som et oprør mod den etablerede software-orden, der netop ikke fokuserer på at gøre software simpelt, har en række programmører også lanceret Suckless, der søger at vende tilbage til de principper og regler, der informerede udviklingen af UNIX – ifølge dem skal software igen være simpelt.

 

Så bliver komputere hurtigere?

På den ene side kan man altså sige, ja, komputere bliver hurtigere i overensstemmelse med Moore's lov. Det kan vi helt konkret se, fordi teknologien bliver bedre.

Men vi kan – og må – skelne mellem de kolde teknologiske fakta, fx antallet af transitorerer, og så vores oplevelse af den teknologi, vi bruger.

 

Oplevelsen sker gennem software. 

Teknologien muliggør , at vi kan køre stadig mere komplekse programmer. De mere komplekse programmer er et modsvar til den bedre teknologi og sørger for at der ikke ser ud til at være de store fremskridt. Fordi de hestekræfter, de har brug for, vil tilsvare dem, derer til rådighed.

Kørte vi stadig simple programmer - der fx er baseret på UNIX og Suckless – ville vi unægtelig opleve, at vores komputere er blevet hurtigere. Men UNIX er jo et styresystem, der sidder i terminalen (Macs DOS i bund og grund).