Blog

3 gode råd til en mere sikker computer

Sommeren er over os, og langt de fleste bruger computeren i mindre omfang end normalt. Det ændrer dog ikke ved nødvendigheden af, at have en sikker computer – fri for uønskede gæster.

Der er ikke noget værre end en computer der er inficeret med spyware og virus, som man ikke er i stand til at benytte. Vi vil i denne artikel give dig tre gode og hurtige råd, så du kan forebygge evt. angreb. Vil du læse mere om, hvordan du fjerner trusler fra din computer har vi skrevet en artikel om det, som du kan læse her.

Brug forskellige kodeord 

Manger bruger det samme kodeord til mange af deres almindelige logins. Det kunne være til sin Netflix-konto, e-mail, Dropbox el. lign. Det er uhyre vigtigt at du ikke bruge det samme kodeord igen og igen, men har et unikt kodeord til alle dine logins. Skulle en af dine koder blive kompromitteret, vil omfanget af skaden ikke være så stor, som hvis du havde brugt det samme.

Husk aldrig at lave nemme kodeord som f.eks. 12345, qwerty, 12345ab, dit eget navn el. lign. Hackere har en liste over de mest brugte kodeord, og nemme koder vil hurtigt brudt. Gør dig selv en tjeneste og skriv med store og små bogstaver, diverse tegn mv. kort sagt: Gør det så svært som muligt at bryde dit kodeord.

Husk også, at udskifte dine kodeord løbende ellers er det kun et spørgsmål om tid før du har uønskede gæster på din computer.

Opdatér dine programmer

Stort set alle programmer bliver løbende opdateret af deres udgivere. Opdateringerne dækker over egentlige forbedringer af selve programmet, men også udbedring af sikkerhedshuller.

Det er almen kendt, at hacker udnytter sikkerhedsbrister i gamle versioner af programmer, som brugere af den ene eller anden årsag har glemt at opdatere. Sørg derfor altid for, at have den nyeste version af alle dine programmer installeret. Du kan i de fleste tilfælde starte programmet, og søge efter en opdatering til programmet. Er du i tvivl om, hvorvidt dit program er sikkert, anbefales det, at afinstallere programmet og hente det fra ny - på udgiverens officielle hjemmeside.

Alt efter hvilket styresystem du bruger på din computer, ser man ofte, at brugere ikke har den nyeste version. Er dit styresystem ikke opdateret udgør dette en kæmpe sikkerhedsrisiko, og du bør kontrollere for opdateringer omgående.

Vær varsom med vedhæftede filer

Findes der noget mere hyggeligt end at modtage et feriebillede fra sine nærmeste? Nok ikke, men vedhæftede filer er en af de største årsager til at virus og spyware finder vej til din computer. Du skal derfor være særlig opmærksom på alle vedhæftede filer, uanset type. Selvom afsenderen er en du normalt har tillid til, kan filen sagtens være inficeret med virus – i langt de fleste tilfælde ved afsenderen det ikke selv.

Husk ikke at åbne filer fra folk du ikke kender, filer med underlige navne og helt generelt være opmærksom på mails med vedhæftede billeder/filer.

Ovenstående råd er ikke en garanti for, at du undgår virus og spyware, men vil uden tvivl kunne hjælpe i mod de værste trusler. Vi håber du har fået lidt inspiration til, hvordan du kan gøre din computer mere sikker her over sommeren.