Blog

1 ud af 5 personer beskytter sig ikke mod cyberangreb

De seneste undersøgelser har vist, at op mod 20% af borgerne ikke foretager sig nogen former for sikkerhedsforanstaltninger, når de færdes online via computere, tablets og telefoner. I en tid hvor stadig mere privatliv og officielle gøremål foregår online, er der af samme grund et voksende behov for at beskytte sig mod cyberkriminalitet. Truslerne er mange, og de er ganske reelle, men ikke desto mindre surfer hver 5. person alligevel uden nogen form for beskyttelse fra internet-forbundne enheder.

 

Uvidenhed er et gennemgående tema

Langt størstedelen af de personer, som ikke vælger eksempelvis at benytte en online VPN-forbindelse eller anden form for sikkerhed på nettet, har ganske enkelt ikke den fornødne indsigt i truslerne. Selvom cyberkriminalitet måske aldrig har ramt dig, din familie eller venner, så er det et ganske reelt problem for ekstremt mange mennesker i verden. Faktisk har verden oplevet en stigning i cyberkriminalitet. Og eftersom verden bliver stadig mere online og digital, så er der intet, der tyder på, at denne trussel bliver mindre med tiden.

 

Myten om den uovervindelige Mac

Der findes også en stigende gruppe af personer, som udmærket kender til onlinetruslerne fra hackere og lignende. At disse personer ikke foretager sikkerhedsmæssige online tiltag kan skyldes en næsten mytisk tro på Mac-computerens uovervindelighed. Der hersker visse steder en udbredt misforståelse om, at virus og hacking kun er noget, der overgår pc’er. Det kan godt være, at Mac-computere ikke er blevet ramt i samme grad som pc’er igennem tiden, men truslen er stadig til stede, og den er faktisk stigende.

 

Fatale misforståelser vedrørende cybertruslerne

En helt tredje gruppe mennesker er opmærksomme på, at der eksisterer trusler i cyberspace, men er samtidig af den opfattelse, at de på ingen måde udgør nogen større fare. Andre slår faren hen ved at erklære, at de intet har at skjule, hvorfor der som udgangspunkt ikke er noget at komme efter. Men her tager man grueligt fejl. Der er stort set altid noget at komme efter, hvis man er en gennemsnitlig internetbruger i den moderne verden. Truslerne kommer fra flere kanter og lurer i mange forskellige afkroge og afskygninger.

 

De mange trusler mod dit system

Det er ikke bare din hjemmecomputer eller tablet, som kan være genstand for hacking eller anden cyberkriminalitet. Din telefon kan også være udsat. Ondsindet malware kan gemme sig i ellers helt tilforladelige programmer og apps, eller du kan ved en fejl komme til at trykke på et link i en falsk mail, som til forveksling ligner en officiel mail fra en offentlig instans eller et fragtselskab. Farerne lurer overalt. Nogen er heldigvis åbenlyse og er derfor tydelige at få øje på, men kreativiteten blandt cyberkriminelle tager til, og når selv virksomheder i million- og milliardklassen kan blive luret ind i et cyberkriminelt spin, så kan enhver borger også. Og det sker hver dag.

 

Farerne lurer også når du er på farten

Her er ikke tale om lommetyve eller tricktyve, men slet og ret om hackere og andre cyberkriminelle, som udnytter offentlige Wi-Fi hotspots, der benyttes af de offentligt færdende. Man kan med lidt god vilje sagtens kalde dem for digitale lommetyve eller det, der er værre. For hvis du logger på et offentligt netværk uden kodeord, løber du reelt risikoen for, at enhver hacker på samme net vil kunne få direkte adgang til dit system. Hvis man ikke i forvejen benytter en online VPN på sin enhed, der netop krypterer web-dataene til og fra din enhed, så bør man helt afholde sig fra at benytte frie og åbne Wi-Fi netværk. Det samme gør sig gældende med offentlige computere på biblioteker eller kommunale instanser.Her bør man i hvert fald afholde sig fra benytte disse enheder til visning af særlig personfølsom data.

 

Konsekvenserne kan være uoverskuelige

Der er en god grund til at beskytte sine internetforbundne enheder, for det handler som nævnt om mere end blot lidt øget online privatliv. Kryptering og antivirusprogrammer er gode løsninger i forbindelse med at få skabt et bolværk mod de digitale trusler online. Hver dag blotter vi ekstrem vigtig data såsom netbankoplysninger, NemID-koder og dybt personlige beskeder og billeder til venner, kærester og familie online. I en fysisk verden ville vi til enhver tid gå langt for at beskytte disse ting, da brud på sikkerheden her ville kunne få fatale konsekvenser. Og det samme kan netop udspille sig online, hvorfor den sidste femtedel af borgerne gør sig klogt i at få skabt større sikkerhed om deres online liv.