Blog

Smartphone-spil kan overvåge dit hjem og dine aktiviteter

Uanset alder har de fleste af os adskillige spil installeret på vores smartphone, som vi også bruger flittigt. Det er dog nok de færreste af os, der tænker videre over det, men mange af disse apps kræver en række tilladelser for at fungere optimalt. Der er heldigvis i langt de fleste tilfælde gode grunde til det. Det kan f.eks. være et spil, der bruger ens lokation, eller et spil, hvor man skal bruge mikrofonen eller kameraet. I de tilfælde giver det god mening, at den får de rette tilladelser. Heldigvis er de nyeste versioner af både Android og iOS generelt gode til at skelne mellem ”tillad når appen er i brug” og ”tillad generelt/altid”, men dette giver naturligvis heller ikke en konstant beskyttelse.

Men kan disse tilladelser bruges til noget andet? Man kunne eksempelvis forestille sig, at ondsindede aktører vil kunne bruge de selvsamme tilladelser til ulovlige formål. Det kunne f.eks. være afpresning, salg af personlige oplysninger eller noget helt tredje. Men selv hvis der ikke er en ondsindet aktør bag selve appen, kan du alligevel ikke være fuldstændigt på den sikre side.

Overvågning gennem netværket

Er appen og dens servere blevet kompromitteret, vil andre gennem den kunne få adgang til eks. At overvåge dit netværk, hvis din smartphone er tilkoblet dette – hvilket de flestes er. Har du ydermere koblet flere enheder til, hvilket de fleste også har, ja, så er der faktisk en overhængende risiko for, at du gennem et uskyldigt, men kompromitteret smartphone-spil, kan få overvåget al din aktivitet på disse enheder også. Det har dog en række forudsætninger:

  1. For det første skal appen have en ondsindet aktør bag sig.
  2. Derudover skal der ikke være nogen beskyttelse mellem netværket og enheden.
  3. Der skal heller ikke være nogen beskyttelse på netværket i sig selv (f.eks. på routeren).

At der ikke er nogen form for beskyttelse mellem enheden og netværket er faktisk ikke så usædvanligt. En radio, en smart-lampe eller andre husholdningsting, som er blevet tilsluttet netværket, har ikke altid beskyttelse indbygget. Også mere teknologiske ting som smart-TV er heller ikke altid synderligt godt beskyttede, men producenterne bag bliver mere og mere opmærksomme på det, og derfor er det en fordel at have et så nyt TV som muligt. Hvis ikke skal du sørge for at holde det opdateret – såfremt det overhovedet er en mulighed.

Beskyt dig selv mod overvågning

Noget af de bedste, du kan gøre for ikke at blive et offer for den nævnte overvågning, er at beskytte samtlige enheder på netværket. Dette gøres ved at installere beskyttelse på selve routeren eller modemmet. Men der findes dog også en lidt mere brugervenlig løsning, for du bør i hvert fald som minimum sørge for at beskytte adgangsvejen på din smartphone. Dette gælder selvfølgelig også andre ”primære” enheder, som du anvender på netværket og installerer apps/programmer på. Dette gør du klart nemmest med en VPN, hvor du ud over at få al trafik krypteret, også kan få en decideret funktion, der både advarer og stopper eventuel overvågning. Denne funktion findes både i gratis og betalte versioner, dog vil du som regel få den bedste ydeevne og de bedste funktioner, hvis du betaler for dem.

Derudover skal du altid være kritisk over for de spil du henter til din smartphone. Er der tale om et spil med mange tusinde downloads, og henter du det fra officielle kilder (Google Play eller App Store), er du i hvert fald godt stillet. Dette betyder selvfølgelig ikke, at en sådan app ikke kan blive kompromitteret, men skulle det ske, vil udviklerne bag spillet som regel hurtigt kunne få opdateret appen og få smuthullet/den utilsigtede adgangsvej lukket. Derfor er det også en klar fordel, hvis appen er aktiv og bruges af mange på daglig basis, da det således vil blive opdaget så hurtigt som muligt, og tid er en af de mest kritiske faktorer for at kunne få lavet en effektiv løsning, der går ud over så få som muligt.