Blog

Sådan forstærker du dit wifi-signal

Skal du undgå, at din streaming hakker i det eller du mister forbindelsen midt i din Skype-samtale, skal du sikre dig, at du har et kraftigt og ensartet wifi-signal i hele huset. Derfor skal du sørge for at placere signalkilden så centralt i boligen som muligt, samt følge nogle af de andre råd til af afhjælpe wifi-problemer, som vi kommer med i denne artikel.

Du kender det sikkert godt. Midt i det mest spændende sted i Games of Thrones, hakker og hugger wifi-signalet til din tablet eller dit fjernsyn. Alting fryser lige inden dragerne angriber, og du sidder bare der, og forsøger at få hul igennem igen, så du kan se, hvem der overlever. Eller også kommer ungerne ind og brokker sig, fordi de hele tiden bliver kastet ud af deres online-spil.

Mange danske hjem døjer med dårlig wifi-dækning, fordi vores boliger ikke er bygget til at sikre en god netværksdækning. Ja, der er måske ligefrem steder i huset, hvor du på forhånd ved, at der slet ikke er noget signal – bare surt, at det altid er lige der, hvor der er mest brug for det.

 

Sørg for en central placering af din wifi-router

Skal du forsøge at opnå den bedste og mest jævne dækning af dit trådløse netværk, skal du sørge for en central placering af den router, som modtager jeres kablede internetforbindelse og fordeler den trådløst til husstandens brugere.

Den skal helst stå så højt og frit som muligt, for at signalet fordeles jævnt. Hænger den på eller står foran en tyk eller kraftigt isoleret mur, dæmpes signalet ganske betydeligt i den del af huset, der ligger på den anden side af muren.

 

Gennemgå signalets vej til den problematiske lokalitet

Er der steder i boligen, hvor du oplever dårlig wifi-dækning, bør du gennemgå signalets vej hen til den problematiske lokalitet.

Er der f.eks. tykke mure, større metalflader (f.eks. stænkplader af metal på væggen bag komfuret, et køleskab eller lignende) eller et stort akvarium mellem wifi-kilden og det pågældende sted, som kan skygge for signalet?

Er det tilfældet, bør du først forsøge at flytte routeren, så signalet kan ”skyde uden om” forhindringen. Kan det ikke lade sig gøre, uden at det giver problemer andre steder i boligen, er du i stedet nødt til at sætte et ekstra access-punkt op, der kan dække det pågældende område.

 

Vælg helst en kablet løsning, hvis du har brug for flere access-punkter

Er det nødvendigt med et ekstra access-punkt, skal du ud og investere i en wifi-forstærker. De fås i flere forskellige prisklasser og kan fås i både kablede og trådløse versioner. Læs en test af wifi-forstærkere her.

Den kablede version giver færrest problemer. Her trækker du et netværkskabel mellem routeren og det ekstra trådløse access-point. Du kan også vælge en af de løsninger, der bruger husets elinstallationer til at fordele netværkssignalet med. Men de virker kun, hvis den placering der skal dækkes, sidder på samme sikringsgruppe, som det sted signalet sendes fra.

Endelig kan du også vælge en helt trådløs løsning, hvor også signalet mellem router og access-point er trådløst. Men her er problemet, at du – med mindre du følger det næste tips – får dobbelt så mange datapakker flyvende rundt i luften. Det kan give interferens og pakkekollisioner mellem router og trådløst access-punkt, hvis begge enheder sender og modtager på samme wifi-kanal. Det vil brugerne opfatte som kortvarige udfald i datatrafikken.

 

Sørg for at vælge en anden kanal end standardkanalen

Bor du i lejlighed i byen, kan du også risikere, at dit wifi-signal anvender samme kanal som naboens. For hovedparten af alle trådløse routere er som standard sat op til at bruge den samme kanal. Det betyder, at der vil opstå zoner i boligen, hvor dit og naboens wifi-signal kan jamme hinanden.

Derfor bør du vælge en anden kanal end den, som er standard på den router, du sætter op. Prøv eventuelt dette gratis værktøj til at se, hvilke kanaler dine naboer anvender omkring dig. Vælg derefter en ledig kanal i routerens opsætning. Så burde eventuelle interferensproblemer forsvinde.

 

Få flere tips til trådløse forbedringer

Vil du have flere tips til, hvordan du kan fikse problemer med det trådløse netværk i din bolig, kan du læse denne guide hos dr.dk. Her kommer de også ind på nogle af de mere avancerede metoder, som du kan tage i brug, hvis du slet ikke kan få hul igennem til dit wifi-netværk.