Blog

Sådan får du leveret bredbånd om kun ganske få år

Markedet for bredbånd udvikler sig konstant, og den ene nye teknologi afløser hinanden i et rygende tempo.

Om nogle ganske få år sker der dog noget banebrydende på bredbåndsmarkedet, noget som vil ændre måden vi få bredbånd på og samtidig for alvor skubbe gang i IOT-revolutionen.

I denne artikel kigger vi på, hvad det helt præcist er der sker om få år.

2020 er året

Vi skal ikke længere frem end til 2020, før teknologien, som vil revolutionere bredbåndsbranchen rulles ud i hele Europa.

Vi taler her om 5G, den nye generation af det mobile bredbånd, som vi bedste kender, når vi skal have internet på mobilen.

5G bliver dog langt hurtigere end 4G og mange snakker om at det ligefrem vil afløse fiber-forbindelser.

5G bliver vildt

I en infografik lavet af Billig-Bredbånd.nu kan man f.eks. læse, at 5G bliver 100 gange hurtigere end 4G, som vi kender det i dag. Man forventer faktisk, at 5G vil kunne bære hastigheder helt op til 20 Gbit/s, hvilket er mindst lige som meget, som du får med de hurtigste fiberforbindelser i dag.

Man kan altså nemt forestille sig, at når 5G er fuldt udrullet, så vil der ikke længere være brug for bredbånd via kabler i jorden, da der vil være masser af lynhurtigt internet i luften.

Derudover bliver 5G langt mere miljøvenligt, da netværket bruger 90% mindre strøm end 4G. Og med en svar-tid på under 1 millisekund, bliver 5G også hurtigt nok til, at du f.eks. kan bruge det til at spille spil online, hvor en lav ping netop er vigtig.

En katalysator for IOT

Den nye 5G teknologi bliver en katalysator for IOT, da det vil muliggøre lynhurtig opkobling til internettet for alle fysiske genstande og apparater.

5G bliver f.eks. betegnet som en forudsætning for selvkørende biler, da man i bilerne har brug for en stabil og hurtig internetforbindelse til at kommunikere med omverdenen og andre biler i systemet.

Der testes faktisk allerede med internet i kørende biler, og i 2017 opnåede en bil kørende med 170 km/t faktisk en forbindelse til internettet via 5G på 3,6 Gbit/s.

Udrulning tager tid

Selvom 5G forventes klar i 2020, så tager det tid at rulle ud, og før vi som danskere kan begynde at benytte os af det, skal alle sendemaster opdateres og opgraderes.

Derfor skal man tage 2020 med et gran salt, og der går nok et år eller to yderligere før vi i de større byer i Danmark kan begynde at koble os til 5G signalet på f.eks. vores mobiltelefoner.