Blog

Hvorfor er det ikke nemt at finde en god PrestaShop-udvikler

Med mere end 300.000 webshops i verden er Prestashop blandt de førende open source-løsninger for e-handel. Det bunder i, at det er gratis og har et kæmpe community af PrestaShop-udviklere. PrestaShop-koden er PHP og MySQL database-system. Disse værktøjer gør det let for de fleste PHP-programmører at gå i gang med PrestaShop. Men som så mange open source-systemer har PrestaShop en masse særheder, hvilket kræver tid og talent at lære at gennemskue.

Det kan være en udfordring for virksomheder at finde en god PrestaShop-programmør. Dette fordi, at de er en mangelvare. Der findes masser af programmører, men for at være en dygtig PrestaShop-programmør bør man i mine øjne have minimum 5 års erfaring med udvikling af PrestaShop, og i disse 5 år er det ikke nok at have arbejdet med front end og basis PrestaShop, programmøren skal have været stillet over for udfordringer inden for ændring af core, overrides, udvikling af funktioner, moduler, multistore og have prøvet at lave diverse integrationer. Før vil jeg ikke kalde en PrestaShop-udvikler for god.

Derfor er der stor efterspørgsel på enhver dygtig PrestaShop-udvikler. For med det store antal shops, som løbende vokser, er efterspørgslen efter højt kvalificerede talenter inden for PrestaShop-udvikling langt højere end udbuddet.

 

At være en del af et team

Hvis et webbureau har en god ansættelsesproces, dvs. ud over at finde talentfulde programmører, også søger en programmør, der både har lyst til at lære, en positiv indstilling og skaber-gen, så er der god mulighed for at skabe en PrestaShop-ekspert. For så skal webbureauet blot fokusere på at give deres PrestaShop-programmører en fair løn, løbende udfordringer, der matcher deres udviklingsvej, og støtte dem, når det bliver svært.

En god programmør spørger om hjælp, når han ikke selv kan finde svaret. Dvs. en, der – efter han har bøvlet med en udfordring, og har søgt overalt på nettet uden at finde svar, og har forsøgt med alverdens kode, uden held – ikke har været bleg for at spørge sine kollegaer, om de har en god ide til en løsning. Det er måden at lære på, måden at være en del af et PrestaShop-team.

Det kan være fint at finde en PrestaShop-udvikler, der arbejder som freelancer

Dog kan der opstå flere slags udfordringer ved at bruge freelancere. Hvis du ikke ved, hvilke kvalifikationer og erfaringer freelanceren har, kan ét problem være, at de får programmeret sig ned i en blindgyde, som vil hæmme anden udvikling.  En anden udfordring er, at freelancere kan være upålidelige. Får de et andet job, der betaler bedre, eller skal deres onkel giftes, så kan de forsvinde helt eller et stykke tid, uden at du hører fra dem.

 

Hvad koster en PrestaShop-udvikler?

Det skal naturligvis være en pris, der stemmer overens med dit budget. Med årene er prisen på halvdygtige freelancere fra Indien og andre asiatiske PrestaShop-bureauer skruet kraftigt op. Hvis man søger på nettet, er det ikke ualmindeligt at finde priser fra 40-60 US-dollars, dvs. ca. 260-400DKK. Selv om det er langt under prisen af, hvad danske webbureauer tager, er 2-400 kr. mange penge at betale for udenlandsk programmering fra Østen.

Med alle de komplikationer, der medfølger sprogligt og kulturelt, så er de også sælgere af brugtvognshandler-karat. Har du fat i et indisk bureau, der tilsyneladende har en god timepris, så bare vent til du er godt i gang eller beder om noget nyt, så får tonen en anden lyd, ”ooh, I tell you, Sir, that thing is very complicated. It is gonna take looooong time to develop, I will need to put my best developer on this”. Og så ender noget, der startede med at se overkommeligt ud, med at blive rigtig dyrt.

De etablerede danske webbureauer tager som regel minimum 600 kr. Plus moms i timen, og de benytter alligevel i de fleste tilfælde teams i østen. Er det danske programmører der udvikler i de danske webbureauer, er timeprisen minimum 1000 kr. + moms. Du kan finde enkeltmandsfirmaer og udviklere i Danmark der prøver lykken, og tager mellem 4-600kr. i timen plus moms, men disse enkeltmandsfirmaer, lever som regel 1-2 år før de giver op. Det kunne jeg skrive et langt indlæg om for sig selv.

Der findes dog et godt kompromis. Med årene er flere og flere danske iværksættere flyttet østpå og har startet webbureauer, og her naturligvis en del med ekspertise for PrestaShop. Et af de bureauer, som jeg har god erfaring med, er Webinators.dk. De har flere gange hjulpet med udfordringer på vores shop, og alt efter omfanget har de timepriser mellem 250 og 500 kroner.

 

Opsummering:

Prestashop er et godt shopsystem, specielt hvis man holder sig indenfor den mest almindelige drift af en webshop. Kræver dit webprojekt ekstra funktioner og avanceret Prestashop udvikling, eller integration, så kan det være en udfordring, for det kan være svært at finde en dygtig Prestashop udvikler eller webbureau til en fair pris. Min anbefaling er at gå efter udviklere med god anbefaling, frem for lav pris.