Blog

Hvorfor antivirus ikke er nok i sig selv i 2020

Mange private internetbrugere og virksomheder vælger kun at bruge antivirussoftware og tror fejlagtigt, at det er nok til at beskytte deres enheder. Men både omfanget og kompleksiteten af malware har ændret sig så meget i løbet af de sidste 15 år, at gamle løsninger ikke længere er nok i kampen mod det trusselsniveau, som eksisterer i dag.

Nedenfor går vi igennem 3 grunde til, at antivirus - på trods af dens essentielle rolle - altid bør bruges i kombination med andre sikkerhedsværktøjer. Vi kommer også med en oversigt over de bedste måder til at beskytte dine data og holde dine enheder sikre, som landskabet for trusler online ser ud på nuværende tidspunkt.

  1. Antivirus’ svartid på zero-hour malware er langsom

En rapport fra Panda Research viste, at traditionelle former for antivirus kun opfanger 30 til 50 % af nye zero-hour malware. For nogle programmer tog det faktisk helt op til 8 timer, før de havde fanget på 90 procent, men de fleste krævede 24 timer.

Antivirussoftware kan ikke alene følge med den dynamiske karakter og udvikling af nye trusler - og det er mange af dem. Faktisk menes det, at der er et sted mellem 350.000 og 1 million nye malwareprogrammer hver dag.

  1. Malwarets natur har ændret sig

Tidligere krævedes det, at brugerne ville klikke på et link eller uvidende downloade et ondsindet program, før de kunne blive inficeret med malware, men de gamle regler gælder ikke længere i 2020. Nu er der angreb som fx malvertising (også kendt som drive-by-downloads), og det betyder, at din enhed kan blive inficeret, ligegyldigt om du klikker på et farligt link eller ej.

Ved malvertising kommer en legitim hjemmeside ved et uheld til at tage skadeligt indhold fra et ulovligt website, og det dårlige indhold finder derefter en måde til at få adgang til din enhed, ofte gennem exploits.

  1. Exploits er udbredte

Exploits er koder, der giver hackere mulighed for at udnytte eventuelle sikkerhedsfejl eller sårbarheder i et softwareprodukt og på den måde kan få adgang til dit netværk og din enhed

Mange af de almindelige programmer, der bruges i dag, som fx Flash, blev lavet, da cybersikkerhed var noget, der voldte mindre bekymringer. Hvad, der dog kan gøre angreb baseret på exploits ekstra bekymrende, er, at det kan tage op til et helt år, før problemet er løst.

Sikring af dine enheder: Værktøjer og tip

For at beskytte dig selv mod de trusler, der nævnes ovenfor, kan du investere i et par vigtige sikkerhedsværktøjer:

 

  • Sørg altid for at kombinere dit antivirusprogram med et antimalwareprogram af høj kvalitet. Det er essentielle værktøjer til din sikkerhed, som kan beskytte både computere, tablets og smartphones, og de kan endda tjekke, om dine tekstbeskeder skulle indeholde malware på lur.
  • Download VPN-apps til dine enheder, da det er en nem og hurtig måde til at sikre dig, at alle dine dataoverførsler holdes væk fra nysgerrig øjne. En VPN, eller et virtuelt privat netværk, krypterer dine data og sender dem over en privat forbindelse, som sørger for, at hackere hverken kan opdage eller få fat i dem. De opstod først som værktøjer til at beskytte privatlivet, men de blev hurtigt vigtige cybersikkerhedsværktøjer.
  • Slå mulitfaktorgodkendelse til på alle dine konti, og invester i et godt værktøj, der kan administrere dine adgangskoder som fx LastPass, så dine oplysninger håndteres sikkert. Vær dog forsigtig med at bruge tekstbeskeder som din foretrukne godkendelsesmetode, for hvis din telefon går tabt eller stjålet, kan hackere bruge den til at få adgang til dine konti.
  • Sørg for, at din firewall virker. Brugere glemmer alt for tit at tjekke deres firewall og antager i stedet bare, at alt er, som det skal være. Firewalls er en slags sikkerhedsforanstaltning, der fungerer som den ydre omkreds, og den beskytter individuelle enheder eller hele netværk mod eksterne angreb.

Ud over at bruge de værktøjer, som du kan se ovenfor, skal du altid udøve god digital hygiejne: Det betyder, at du skal vælge adgangskoder, der er svære at gætte, huske at logge ud af websites, inden du forlader dem, undgå at bruge offentlig wi-fi (medmindre din VPN er tændt), og selv opsøge mere viden om risiciene. Et par små og nemme trin betyder, at du kan være sikker online i 2020.