Blog

Hvad skal man være opmærksom på, når man downloader en skoleopgave?

Hvis du går i gymnasiet eller har gået i gymnasiet, så har du sikkert overvejet, om du skulle downloade en opgave på nettet, som du kunne bruge til inspiration. 

Det er meget normalt i gymnasiet, at man bruger andres tidligere afleveringer til at få en fornemmelse af, hvad der kræves og hvordan sproget og stilen skal være. 

Man kan dog hurtigt komme til at spørge sig selv, hvor meget man må lade sig inspirere og hvad man særligt skal være opmærksom på, når man bruger andre elevopgaver til sin egen hjemmeaflevering. 

Lad os sige, at du er i gang med at lave en anayse af Et dukkehjem og du finder den helt præcis samme opgave på nettet. 

 

Her kommer et par gode råd, hvis du vil undgå at blive fange i plagiatkontrollen, næste gang du får inspiration af en anden opgave: 

Du bør aldrig kopiere store tekststykker. De fleste gymnasier bruger plagiatsystemer som f.eks. Urkund. Det vil sige at de har et internt system, der tjekker, om du har kopieret opgaven fra en tidligere opgave. 

Et godt råd vil være, at du som udgangspunkt maks må kopiere 5% af opgaven, hvis du vil være på den sikre side. Hvis du alligevel har planer om at blive kraftigt inspireret af opgaven, så bør du omformulere teksten, så den ikke bliver fanget i skolens plagiatsystem. 

Du bør altid skrive din egen opgave og du bør kun bruge andres elevopgaver til at få en ide om, hvilket sprog, stil og opsætning der bør anvendes. 

Du kan også bruge andre opgaver til at se, hvad de rigtige svar er og hvordan du skal løse opgaverne. 

Der er flere forskellige hjemmesider, hvor du kan downloade tidligere færdige gymnasieopgaver. F.eks. kan du finde et hav af opgaver på hjemmesiden opgaver.com. Hvis du vil have adgang til en opgave, så skal du bytte dig til en opgave. 

Du kan også vælge at betale et mindre beløb. 

En anden spiller i markedet er Studienet, hvor du for et månedligt beløb kan download alle deres opgaver og materialer, som de har ledige. 

Du kan også lave en almindelig Google søgning og se hvad der dukker op. Ofte ligger der en del forskellige analyser på nettet, som du kan blive inspireret af. 

Jeg håber at artiklen har givet dig en bedre forståelse for, hvad du skal være opmærksom på, når du bruger materialer på nettet. Du bør altid være varsom, hvis du vælger at kopiere fra nettet.