Blog

Fibernet: Fremtidens bredbånd?

Lynhurtigt internet, symmetriske hastigheder og ingen påvirkning af andre brugere. Fibernet har i sandhed mange fordele, og teknologien har i den grad sat sit præg på, hvordan vi tænker bredbånd i dag – men hvad vil fremtiden bringe? Hvis du ønsker bredbånd via fibernet, kan du sammenligne fiberbredbånd på https://www.samlino.dk/bredbaand/fibernet.

Kort om fibernet

Fibernet er en bredbåndstype, hvor navnet ”fibernet” kommer fra de kabler, som transporterer bredbåndsteknologien. Disse kaldes optiske fibre, og desuden er de også kaldet lyslederkabler, da kablerne gør det muligt at transportere dataen via lys. Dette er altså også en af fordelene ved bredåndsteknologien, nemlig at ovenstående giver dig muligheden for at opnå utrolig høje hastigheder. Disse hastigheder kan i visse tilfælde komme helt op på 5.000/5.000 Mbit/s. De optiske fibre består af glas- eller plastikmateriale, og dertil påvirker lyssignaler ikke hinanden, hvilket vil sige, at de enkelte fibre kan rumme en utrolig høj kapacitet uafhængigt af de andre. Dette understøtter igen muligheden for de høje hastigheder.

Som du nok har lagt mærke til, så tillader fibernet, at du kan modtage symmetriske hastigheder, hvilket vil sige, at du har mulighed for at få lige hurtige download- og uploadhastigheder. Fibernet er desuden en stabil bredbåndsteknologi, hvor internethastigheden ikke bliver påvirket af, hvor mange brugere der benytter internettet samtidigt. Det giver mulighed for, at der er mange forskellige brugere, som kan foretage datatunge opgaver samtidigt, uden at det går ud over hastigheden. Dette kunne både være i forhold til download, men også upload, hvilket skyldes de høje symmetriske hastigheder. Eksempler på førnævnte kunne blandt andet være streaming af diverse film i høj kvalitet samt endda uploads af store videoer og billeder til skyen eller lignende.

 

Udbredelse af fibernet

På trods af de tidligere nævnte fordele ved fibernet såsom bredbåndsteknologi, så er der også en ulempe. Denne er udbredelsen, som på nuværende tidspunkt ikke er i stand til at dække alle de danske husholdninger. Det er nemlig ’kun’ 65% af danskerne, som har mulighed for at benytte fibernet som bredbåndsteknologi. Sammenlignet med xDSL er udbredelsen altså en del lavere, da udbredelsen på xDSL er på hele 97% af landet. Hvis man dog ser på COAX, har fibernet faktisk overhalet, da udbredelsen på COAX er på 64%.

 

Da fibernet har nogle klare fordele, vil udbyderne af teknologien formentligt fortsætte med at investere i fibernet. Dette vil altså sige, at udbredelse af fibernet vil stige, og man vil (derfor) muligvis også se højere hastigheder end tidligere. Udbredelsen af fibernettet vil ikke blot gavne private, men det vil også gavne virksomheder og deres digitale infrastruktur.

 

Bredbåndsteknologiens udvikling

På baggrund af fiberteknologiens mange fordele og muligheder samt en stigende udbredelse af denne, peger flere på fibernet som fremtidens bredbåndsteknologi. I tråd med den stigende digitalisering vil behovet for hurtigt og ikke mindst stabilt internet også stige, hvilket fibernet muligvis kan imødekomme.

 

Fremtiden vil byde på mange ting, og vi ser nu allerede (byt om) stigende tendenser inden for blandt andet smart house og Internet of Things. Disse begreber dækker grundlæggende over, at forskellige enheder i huset kommunikerer med hinanden via eksempelvis internettet. Dette kan blandt andet være lys, klima samt diverse underholdningsenheder såsom radio, TV og lignende. Med andre ord gør man altså de forskellige enheder intelligente og forbinder dem med hinanden. Dette kræver dog et stabilt internet og tilstrækkelige hastigheder.

 

Der findes allerede nu flere forskellige håndgribelige eksempler på Internet of Things herunder vaskemaskiner, som er tilpasset til din dagligdag og derved selv går i gang på bestemte tidspunkter. Et andet eksempel kunne være, at køleskabet sender dig en sms, når du er løbet tør for eksempelvis mælk eller andre hverdagsprodukter. Yderligere kunne det også være mere basale ting såsom at tænde musik eller lys fra din smartphone. Mulighederne for fremtiden er i sandhed mange! Vi håber imidlertid, at du er blevet klogere på fibernet, og hvad fremtiden måske kan bringe for netop denne bredbåndsteknologi.