Blog

Din guide til IP-adresser

Der er mange af os, som har hørt om IP-adresser, men hvad er det egentlig for noget? Herunder finder du en enkel guide, der kort opsummerer, hvad IP-adresser egentlig er for en størrelse, hvordan du finder dem og hvorfor det kan være vigtigt for dig at kende til dem. Det er nemlig ikke bare en hvilken som helst vilkårlig talrække, og det kan måske have betydning for dit arbejde, eller din sikkerhed.

 

 Ovenstående billede illustrerer den daglige internettrafik i hele verden. 

Hvad er en IP-adresse?

IP-adresse er en forkortelse af ”Internet Protokol”-adresse, og er et nummer, som bruges til at identificere din enhed på internettet. Hver gang du kobler din computer, mobil eller tablet osv. på internettet findes der en unik IP-adresse, som sikrer at informationer fra nettet bliver sendt til den rigtige enhed. Det skal altså forstås som den måde enhederne kommunikerer frem og tilbage på. Hvis flere enheder er koblet på den samme internetforbindelse, fx gennem en router, har alle de enheder også den samme IP-adresse.

 

Hvem kan se og bruge min min IP-adresse?

IP-adressen består af fire sæt tal, der er adskilt af punktummer og som består af et til tre cifre. Dette kunne eksempelvis se således ud 123.456.7.8.

IP-adressen kan sammenlignes med din enheds ”telefonnummer”, som internettet sender sin information til. IP-adressen kan bl.a. ses på de hjemmesider du besøger, og det er også den der gør det muligt for andre at blokere dig fra en side. Et eksempel på dette kunne være forums, blog og YouTube, hvor ”ejeren” bestemmer om, du skal have adgang til deres hjemmeside.

 

Internt og eksternt

I forbindelse med IP-adresser taler man både om den interne og eksterne forbindelse.  Den eksterne IP-adresse er det nummer, som din router sender og modtager udenfor dit netværk. Den interne IP-adresse er det nummer din enhed får, hver gang den kobles på nettet. Denne adresse ændrer sig dog efter hvor og hvordan du opretter forbindelse til internettet, medmindre du har gjort den fast, hvilket selvfølgelig også vil blive forklaret på denne side.

 

Fast IP-adresse

IP-adresser er typisk dynamiske, hvilket vil sige at de ændrer sig over tid. Dog kan du købe en fast IP-adresse, hvis du ikke ønsker, at den skal ændre sig. Du kan nemlig miste adgangen til styresystemer, hvis din IP-adresse ændrer sig. Dette gælder fx overvågningskameraer og hjemmenetværk. Det anbefales især at købe en fast IP-adresse, hvis man arbejder hjemmefra eller hvis man er IT-udvikler og har en hjemmeside, der stadig er under arbejde. På den måde sikrer du at have fuld kontrol over din IP-adresse og dit arbejde.

 

Sådan finder du din IP-adresse

Der er forskellige måder at finde sin IP-adresse på og de kan variere afhængig af det styresystem din enhed bruger. Herunder er der to eksempler på, hvordan man finder sin interne IP-adresse på styreprogrammer fra Windows og Mac.

 

Hvis du benytter Windows 10:

  1. Først skal du holde Windows-tasten nede.
  2. Derefter vælger du søg, og skriver kommandoprompt i søgefeltet. Her kommer der en resultatliste op, hvor du klikker på
  3. Herefter indtaster du ipconfig og trykker på Enter
  4. Så skulle der gerne komme et nummer op, som er din interne IP-adresse.

 

Hvis du benytter Mac OS:

  1. Først klikker du på Apple-ikonet oppe i venstre hjørne og
  2. Her skal du vælge systemindstillinger
  3. Klik derefter på netværk
  4. Ud fra status skulle der gerne stå Tilsluttet og under det et nummer, der er din interne IP-adresse.

 

Bemærk venligst, at disse eksempler kun virker ved de nævnte styresystemer, så hvis du eksempelvis bruger Windows 7, vil fremgangsmåden være anderledes fra Windows 10. Hvis du har svært ved at finde fremgangsmåden til netop din enhed, findes der også flere hjemmesider, der kan oplyse din IP-adresse helt gratis og meget enkelt. Derudover kan man også kontakte sin internetudbyder, der også kan informere dig om din IP-adresse.

 

Internettet glemmer aldrig

Husk at tænke dig om, når du er på internettet. Alt du foretager dig på internettet vil blive gemt af din internetudbyder. Derfor skal man også overveje hvem man deler sin IP-adresse eller Wi-Fi kode med, for selvom det kan virke ganske uskyldigt, vil deres internetbrug altid falde tilbage på dig. Politet bruger fx IP-adresser til at efterforske sager om kriminalitet på internettet.

IP-adressen afslører faktisk også hvor du befinder dig geografisk, dog ikke særlig præcist. Du skal derfor ikke være bange for at alle med kendskab til din IP-adresse også ved hvor du bor. Men internettet er ikke ufarligt, og du skal selvfølgelig stadig stadig overveje, hvem du deler dine personlige oplysninger med på nettet.