Blog

10 måder at få din computer til at starte hurtigere

Det slår aldrig fejl….. På et eller andet tidspunkt kommer du til at sidde foran din computer, som er en krig om at starte op. Du får en unægtelig trang til at smide lor… ud af vinduet. Men bare rolig jeg lover dig at hjælpe dig med denne guide.

Jeg har arbejdet med IT i 12 år, og skrevet en kæmpe guide om problemet med, at have en langsom computer. Det er ud fra denne guide, at jeg har skrevet denne artikel om 10 måde at få din computer til at starte hurtigere. 

Nå, men lad os da komme igang. 

 

       1. Installere en SSD-harddisk

Nu om dage, er det største problem for en computer som er lang tid om at starte, at harddiske skal søge efter data. En af de bedste opgradering du kan lave på din computer, er at installere en SSD harddisk. Denne type harddiske læser data meget hurtigt, og det kan virkelig give din computer et betydeligt hastigheds skub. 

De er ikke voldsomt billige, men heller ej dyre. Jeg vil tro du kan gøre det for 600 kr. Yderligere skal en SSD harddiske heller ikke vedligeholdes, da defragmentering ikke er nødvendigt. Så installere en SSD harddisk, forskellen vil overraske dig. 

 

  1. Opgrader fra Windows 7 eller Windows 8

Kører du stadig Windows 8 eller Windows 7, så vil du virkelig mærke en forskel, hvis du opgraderer til Windows 10…. Særligt hvis du bruger Windows 7.

Der har førhen ikke været meget at hente i hastighed ved opgradering af styresystemet, men jeg kan love dig for at Windows 10 sparker r.. 

Det var på et tidspunkt gratis at opgradere fra Windows 7 eller 8, til Windows 10. Jeg ved ikke om det har ændre sig når du læser denne artikel, men det koster nok ikke så meget, og det er dét værd!

 

  1. Opgradering af dine RAM

RAM står for Random Access Memory, og jo flere du har, jo hurtigere er din computer. Dog til en vis grænse. Jeg vil sige, at alt under 8 GB ram er uacceptabelt, da du minimum skal have 8 gb ram og gerne 16 gb. Alt over 16 gb ram er spild af penge. 

At skifte RAM er ikke så svært som det lyder, du skal bare sørge for at købe de rigtige. Dette er tilgengæld ekstremt vigtigt, så tag RAM-klodserne ud af din computer og gå ind i en seriøs computerbutik. 

Efter du har købt dine nye RAM, er det blot at tage hjem og sætte dem i og starte computeren. Du skal hverken installere drivere eller rode i BIOS’en.

 

  1. Installer en ny antivirus og hold den opdateret

Installer en antivirus og scan din computer med jævne mellemrum, for at holde skidt og andet bloatware væk fra den. De fleste antivirusprogrammer nu om dage, kræver ikke meget af din computer, og de er bestemt det værd. Det er måske ikke så meget en metode til at få den hurtigere lige nu og her, men mere en præventiv metode. Ikke desto mindre er den ekstremt vigtig. 

Jeg kan klart anbefale gratis versioner af AVAST og AVG.

  1. Fjern skrifttyper som du ikke bruger
    Kære kære Windows, du har siden du blev opfundet, været en krig om at indlæse skrifttyper…. Du er blevet bedre med tiden, men det kan bestemt godt betale sig at fjerne de skrifttyper som du ikke bruger.

Windows 7 startede over 200 skrifttyper, da det kom fra fabrikken og du fik endnu flere hvis du installerede Office. Så det vi nu skal gøre, er at vi går ind i kontrol panelet -> Udseene…. -> skrifttyper (fonts). Herinde markerer du dem som du ikke bruger og skjuler dem. 

På denne måde, indlæser Windows ikke skrifttyperne, hvis de er skjult, men såfremt du skal bruge dem, så kan du altid kalde dem frem igen. Du bør skjule så mange som muligt…. vi snakker flere hundrede, såfremt du skal mærke en forbedring. 

 

  1. Fjern opstart af autostart-programmer

Du burde have så få autostart-programmer som muligt, men du skal selvfølgelig lade ting som firewall og antivirus starte. Alt andet kan du godt fjerne, da det alligevel starter når du skal bruge programmet. 

Gå ind i Start nederst til venstre og skriv msconfig og tryk på enter. Herefter vælger du fanebladet Start og klikker på jobliste. I det nye vindue kan du nu deaktivere de forskellige programmer. Når du er færdig, genstarter du computeren, så ændringerne kan træde i kraft. 

 

  1. Rens din registreringsdatabase

Det er meget simpelt, selvom registreringsdatabasen lyder som et farligt sted. Kort sagt, så bliver alle dine indstiller til programmer og Windows´s opsætning gemt derinde. Så den indeholder en masse data, men desværre er programmer elendige til at rydde op efter sig selv når du fjerner dem igen. Dette giver en masse fejl i din registreringsdatabase, og det sløver din computer. Førhen betød dette voldsomt meget, men Windows er blevet bedre til at håndtere dette. Dog er det stadig af nok betydning, så det kan betale sig at rense ud i registreringsdatabasen. 

Vi renser registreringsdatabasen med Ccleaner fra Piriform, som du finder ved at google ccleaner. Tag bare den gratis version som er god nok. Start programmet og så giver det faktisk sig selv. 

Ps. når du alligevel er igang, så kør også Cleaneren som du finder øverst i venstre side. Denne cleaner sletter alle ubrugte filer. 

 

  1. Deaktiver din hardware

Først og fremmest så er hardware ting som cd-rom, printer, keyboard, bluetooth, trådløst netværk osv., og Windows loader tonsvis af drivere ind til disse enheder, hver gang du starter din computer. Mange af dem bruger du måske ikke, og det kan faktisk spare dig tid at deaktivere disse. Jaaaaaa, jeg ved det er et lidt frækt trick, men hvorfor ikke??? 

Jeg bruger f.eks. aldrig bluetooth eller cdrom-drevet i min computer, så gå ned i Start og skriv enhedshåndtering og tryk enter. I det nye vindue, vælger du f.eks. bluetooth og trykker på deaktivere enhed oppe i menuen. Nemt ik?.... 

 

  1. Pil ved din BIOS

BIOS står for Basic Input Output System, og det er her alle basale indstillinger til din hardware findes. Det er også her du kan slå Quick Boot til. Det gør du ved, at aktivere quick boot et sted i din BIOS, højst sandsynligt under fanebladet Boot. Det varierer fra BIOS til BIOS og hvor ny version du kører med. I dette faneblad vil der også være noget som hedder noget ala boot priority list. Her skal din harddisk stå øverst. 

På denne måde beder du din computer om ikke at tjekke CD-rom, USB og andre harddiske først, hvilket gør at du kommer hurtigere ind i Windows. 

 

  1. Et sejt program

Jeg er efterhånden svær at imponere, men her er et sejt program som du SKAL lære at kende.

Har du købt en ny computer, så er der stor risiko for, at producenten har installeret en masse ting fra fabrikken, såsom antivirus, billedetbehandlingsprogrammer osv. Dette gør de, så de kan sælge computeren billigere, og så får de penge hver gang du køber et af de programmer, der er installeret på din nye computer som en demo….. Smart ik! 

Nogle kloge hoveder har siddet og lavet et program som fjerner alt dette, og du kan sagtens bruge det på din nye eller din brugte computer for at få ryddet lidt op. 

Programmet hedder decrapifier og kan downloades nemt ved at google decrapifier.  

Slutord

Jeg håber du kunne bruge disse 10 trick, jeg har ihvertfald brugt dem mange gange i Medieland.dk, hvor jeg arbejder til dagligt og jeg har kun fået gode resultater med dem. Dog kan det nogle gange godt betale sig at formatere sin computer fuldstændigt og starte forfra, hvis den virkelig er hårdt ramt.